Er zijn heel veel verschillende technieken om een app te ontwikkelen, maar deze kun je grofweg indelen in drie categorieën: native, hybrid en (progressive) web apps.

De keuze tussen een native, hybrid of progressive web-app moet een weloverwogen keuze zijn. Kies hiervoor dan ook een betrouwbare partner uit.

Native apps

Een native app is een app waar je waarschijnlijk het eerste aan denkt wanneer het over het ontwikkelen van een app gaat. Deze apps zijn platform afhankelijk, wat betekent dat er voor zowel Android als iOs een aparte app ontwikkeld moet worden. 

(Progressive) web apps

Een web app, ook wel PWA genoemd, is een web applicatie die je niet op je telefoon hoeft te downloaden. Je kunt bijvoorbeeld een snelkoppeling op je toegangsscherm maken waardoor het lijkt alsof je wel echt een app op je telefoon heeft staan. Deze applicatie draait volledig in de browser.

Het verschil tussen zo’n web app en een website is vaak ook niet zo duidelijk. Zodra er interactie is met de gebruiker, spreekt men al snel van een web app.

Hybrid apps

De hybride app is een soort van kruising tussen een web app en een native app. Je kunt deze -net als een native app- gewoon downloaden uit de app store. Een hybride app komt zeer dichtbij de look and feel van een native app en is voor een leek vaak niet te onderscheiden van een native app. Ook kun je met deze technologie gebruik maken van de functies van je telefoon, zoals de camera en microfoon.

Bij Codigital bouwen we (bijna) altijd hybrid apps; enkele voorbeelden daarvan zijn de apps voor Eventix en Carrierestart.

…maar wat moet je nu kiezen?

Iedere soort app heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Daarom proberen we deze voor jou op een rijtje te zetten.

1. Betrouwbaarheid

Een native app spreekt als het ware de taal van het besturingssysteem op je telefoon het beste. Daarom zal een dergelijke applicatie het meest vloeiend en stabiel aanvoelen. Voor zwaardere apps zoals een game is dit vaak een must.

2. Ontwikkeling

Waar je voor een native applicatie meerdere ontwikkelaars of ontwikkelteams nodig hebt (voor ieder platform een andere ontwikkeltaal) heb je dat voor een hybride app niet nodig. Een hybride app gebruikt één overkoepelende taal waardoor hij maar een keer ontwikkeld hoeft te worden. Dit verkort de ontwikkeltijd en verlaagt daarmee ook de kosten.

3. Kosten

Het ontwikkelen van een app reikt al gauw van enkele duizenden naar tienduizenden euro’s. Dit is een grote investering en daarom is het ook belangrijk om goed de voor- en nadelen van de verschillende soorten apps af te wegen. Bij Codigital hebben ontwikkelen wij daarom ook Proof-Of-Concept applicaties. Dat wil zeggen dat we in een kort tijdsbestek enkele belangrijke functies van de te maken app kunnen bouwen. Dat kan zowel een echte app zijn als een mockup (designs). Zo kun je al vroeg testen met je toekomstige gebruikers wat zij van de app vinden.

Bij Codigital kiezen we voor hybride apps…

… omdat wij deze categorie apps zien als het beste van de drie werelden: de tradeoff tussen kosten, ontwikkeltijd en betrouwbaarheid is wat ons betreft hier het meest gedekt.

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van hybrid app ontwikkeling? Neem dan even contact met ons op!